Paskaičiuota, kad vieni virtuvės baldai žmonėms tarnauja apie 10-15 metų. Kasdieną užsukame į virtuvę daug kartų, ji - šeimos bei draugų susibūrimo vieta. Kaskart gamindami atliekame apie 50 skirtingų veiksmų: pjaustome, malame, verdame ir t.t., todėl svarbu, kad virtuvė būtų ne tik kokybiška, bet ir patogi.
Darbo zonos
Vis dažniau erdvės skirstomos į tam tikras funkcines zonas. Populiaru virtuvę dalinti į atskiras - gaminimo ir valgymo - sritis, tačiau taip pat svarbu apgalvoti pačių virtuvės badų (darbo ir saugojimo zonų) išdėstymą. Dažniausiai, projektuojant virtuves, jos suskirstomos į 5 darbo zonas pagal saugomus daiktus bei atliekamus veiksmus.
Gaminimo zona. Šią zoną sudaro kaitlentė, orkaitė bei garų surinktuvas, prie kurių kartais priskiriama ir mikrobangų krosnelė. Gaminimui naudojamus įrankius patariama laikyti lengvai pasiekiamoje vietoje arba kabinti ant reilingo sistemų, t.y. specialių vamzdžių, pritvirtintų ant sienos virš stalviršio. Gaminimo zonos širdis - maisto ruošimo zona, kurioje vyksta patiekalo sudedamųjų dalių paruošimo darbai. Dažniausiai ši zona apima atstumą nuo plautuvės iki kaitlentės. Tam, kad ruošti maistą būtų patogu, toks atstumas turėtų būti apie 80 cm.
Gaminimo įrankių zona. Čia savo vietą randa gaminimui būtini įrankiai, dideli indai bei smulki buitinė technika. Ši zona reikalauja daugiausia vietos, todėl jos išsidėstymą reikia kruopščiai apgalvoti.
Šlapioji zona. Tai zona aplink plautuvę, kurioje dažniausiai yra šiukšliadėžė, valymo priemonės bei kiti su švara susiję daiktai. Patariama kuo geriau išnaudoti erdvę po plautuve, pavyzdžiui, čia įrenkite ištraukiamus stalčius.
Maisto produktų zonoje laikomi miltai, kruopos, konservuotas maistas bei duona. Šiuos produktus patogu sudėti į spinteles ir lentynas. Šaldytuve bei šaldiklyje laikomas greitai gendantis maistas. Ruošiantis įrengti šią zoną, reikia gerai apgalvoti, kur ir kokius produktus laikysite, kad jiems nepritrūktų vietos.
Indų zona. Čia laikomi dažnai naudojami indai: lėkštės, puodukai, stiklinės ir t.t. Juos patogiau laikyti ištraukiamuose stalčiuose po darbastaliu, o ne pakabinamose spintelėse. Tokie stalčiai turėtų būti įrengti prie valgymo zonos.
Tinkamai išdėsčius šias zonas, darbas virtuvėje taps daug patogesnis, visi daiktai virtuvėje turės savo vietą, todėl visada žinosite, kur ieškoti reikiamo daikto.
Integruota buitinė technika
Projektuojant virtuvę reikia galvoti apie buitinės technikos pasirinkimą. Įmontuojami prietaisai gali puikiai padėti sutaupyti vietos ypač, jeigu patalpa yra maža, bei sukurti modernios virtuvės įvaizdį. Galite įsirengti madingą “virtuvę spintą“, kai visi buitiniai prietaisai yra įmontuojami į ištisinę spintelių eilę prie sienos. Prie tokios „spintos“ dažnai derinama “virtuvė sala“ – atskiras stalas su įmontuojama buitine technika, kuris pastatomas erdvės viduryje.
Naudotis įmontuojama buitine technika yra labai patogu, tačiau reikia pagalvoti apie keletą dalykų: aplink prietaisus turi cirkuliuoti oras. Jie jokiu būdu neturi priglusti prie patalpos sienų ar kitų virtuvės baldų dalių. Antra, būtina pasirūpinti, kad baldų dalys, slep[iančios buitinės technikos montavimo mazgus, būtų lengvai nuimamos. Trečia, reikia užtikrinti efektyvią ventiliaciją. Garų surinktuvas neturėtų būti pernelyg nutolęs nuo ventiliacijos angos, nes kuo didesnis atstumas, tuio mažesnė oro trauka.
Ruošiantis pirkti virtuvės baldus, reikia turėti detalų patalpos planą, nurodyti langų ir durų matmenis bei pažymėti ventiliacijos angų vietas. Būtina apgalvoti virtuvės planą. Jis priklauso nuo to, kiek žmonių ja naudosis, ar dažnai bus gaminama.
Ergonomiški išplanavimo centimetrai
Atstumai. Siekiant, kad virtuvė būtų patogi,pagrindiniai virtuvės elementai: kaitlentė, plautuvė ir šaldytuvas išdėstomi trikampiu, minimaliu leistinu atstumu vienas nuo kit. Taip judėjimas nuo vienos zonos prie kitos tampa patogesnis. Optimalus atstumas nuo plautuvės iki šaldytuvo yra 40 cm, o tarp plautuvės ir viryklės reikėtų palikti ne mažiau 80 cm tarpą (šioje vietoje patogiausia ruošti maistą). Jeigu virtuvėje turite “salą”, atstumas nuo jos ikispintelių sienos turėtų būti apie 100-120 cm.
Aukščiai. Standartinis stalviršio aukštis yra 85-90 cm, tačiau ne visa plokštuma turėtų būti tame pačiame aukštyje. Kaitlentė turėtų būti įrengta 10 cm žemiau už maisto ruošimo plokštumą (75-80 cm aukštyje), o plautuvė atvirščiai - 10 cm aukščiau (95-100 cm aukštyje). Svarbu nepamiršti, kad stalviršio aukštis turi būti pritaikytas prie žmogaus ūgio.
Spintelės. Rekomenduojama po stalviršiu įrengti ištraukiamus stalčius, o pakabinamas spinteles rinktis su durelėmis, kurios atidaromos į viršų, kadangi taip yra patogiau. Tarpas tarp pastatomų ir vertikalių pajkabinamų spintelių turėtų būti apie 45-60 cm. jeigu nusprendėte rinktis horizontalias pakabinamas spinteles, jos turėtų būti kabinamos 55 cm atstumu nuo stalviršio.
Plautuvė virtuvėje turi būti ne tik graži, bet ir patogi. Ji turėtų būti pakankamai gili, nes joje teks plauti didelius Indus ir puodus. Virtuvei patartina rinktis plautuvę su keliomis kameromis: indų plovimui, džiovinimui bei stalo įrankiams sudėti. Į plautuvę galima įmontuoti ir atliekų smulkintuvą, tada galėsite čia pat lupti ir pjaustyti daržoves. Toks smulkintuvas akimirksniu “sudoros” visas maisto ruošimo atliekas.
Taupantiems vietą rekomenduojama virtuvėje įrengti reilingo sistemą, stalčiuose-sukamas lentynas karuseles ar naudoti transformuojamus baldus-sulankstomus staliukus ir ištraukiamas lentynas. Tokie virtuvės aksesuarai padės sutaupyti centimetrus ir pavers virtuvę patogia darbo erdve.
|